Jak przeliczać torty, ciasta, owoce?

wtorek, 12 kwietnia 2016
data:post.title
W poprzednim poście o tej tematyce (znajdziecie go TUTAJ), pokazałam Wam jak należy przeliczać alkohole i napoje na wesele. Dzisiaj chcę zapoznać Was z zasadami przeliczania weselnego tortu, ciast czy owoców.
 Źródło zdjęcia: www.pinterest.com

Tort - jak przeliczać?
  • 10 dkg/ osobę - jeśli podajecie tort tuż po obiedzie, jako deser;
  • 8 dkg/ osobę - jeśli tort podajecie o północy;
  • dodatkowo do całego tortu doliczamy ok 2-3 kg - np. jeśli chcecie poczęstować zespół/ właściciela sali/ podarować dodatkowy kawałek rodzicom.
Źródło zdjęcia: www.pinterest.com

Ciasta - jak przeliczać?
  • 10 dkg/ osobę - licząc około 4-5 rodzajów ciast;
  • słodki bufet -  około 70%, czyli na 100 osób liczymy 70 porcji deserów.
Źródło zdjęcia: www.pinterest.com

Owoce - jak przeliczać?
5-10 kg owoców na 100 osób - jeśli chodzi o owoce, to często jest różnie z wyborem. Byłam na weselach, gdzie w jeden weekend czerwca był taki upał, że owoców dosłownie zabrakło, a ciasta były niemal nie ruszone, natomiast tydzień później na innym weselu było zupełnie odwrotnie - owoce były lekko tknięte, a ciasta znikały w zawrotnym tempie.
 Źródło zdjęcia: www.pinterest.com
Jestem ciekawa czy Wy macie jakieś sposoby lub może konkretne liczby do których się stosujecie przy liczeniu "czego ile potrzeba" :) 


 

Prześlij komentarz