Ślubny Savoir Vivre, czyli dekoracja stołu

poniedziałek, 25 kwietnia 2016
data:post.title
Wszyscy chcemy, żeby stoły podczas wesela zachwycały - dekoracjami, posiłkami, szczegółami. A jak to zrobić, by stoły przypominały te z królewskiej etykiety? Przeczytacie wszystko poniżej :)
Źródło zdjęcia: www.pinterest.com

Na początek kilka informacji "technicznych":
  1. Przed każdym gościem kładziemy serwetkę wykonaną z materiały i ozdobioną haftami. Identyczna, podłużna powinna zdobić środek stołu. Serwetki mogą być prostokątne (45 x 35 cm) lub okrągłe (średnica 40 cm). Na nich ustawia się talerze i kładzie się sztućce. Kieliszki i talerzyk na pieczywo z zasady są ustawione poza serwetką
  2. Przed przykryciem stołu obrusem należy położyć na niego miękką tkaninę i folię plastikową, która wygładzi nierówności stołu i zabezpieczy przed ewentualnymi skutkami rozlania wina/ zupy, tłumi dźwięki zmienianych talerzy/ kieliszków/ sztućców. 
  3. Stół nakrywa się białym albo kolorowym obrusem, dostosowanym wielkością do powierzchni stołu. Brzegi obrusa powinny zwisać ze wszystkich stron na długość po 20 - 30 cm.
  4. Do śniadań i obiadów używa się serwetek stanowiących całość z obrusem - kładzie się je na talerzu przeznaczonym na przystawkę lub obok talerza podstawowego, z jego lewej strony. Serwetki składamy w kwadraty, prostokąty lub trójkąty, zawsze NA PŁASKO. Nie ustawiamy serwetek w kopczyki lub inne udziwnienia, jak to bywa w restauracjach.
  5. Dla każdego gościa ustawiamy talerz zwanym podstawowym - służy wyłącznie do dekoracji. Chroni powierzchnię stołu przed niszczeniem i znajduje się na nim aż do podania deseru. Kładziemy na nim małą okrągłą serwetkę z materiału lub koronki, aby stłumić dźwięki stawianych talerzy z potrawami. 
  6. Talerze podstawowe ustawiamy w odległości 60 cm od siebie. Goście dzięki temu mogą siedzieć wygodnie, bez przeszkadzania sobie wzajemnie. Przy stołach okrągłych lub owalnych ta odległość może być nieco mniejsza. Oddanie talerza podstawowego od krawędzi stołu wynosi 1 cm.
  7. Z lewej strony, nieco powyżej talerza podstawowego należy ustawić mały talerzyk na pieczywo, ewentualnie na masło oraz mały nóż. Pieczywo kładzie się przed zajęciem miejsc przez gości. Talerzyk na sałatę - jeżeli jest podawana do któregoś z dań - znajduje się także po lewej stronie talerza podstawowego. 
  8. Na stole trzeba ustawić solniczki i pieprzniczki.
  9. Napoje podajemy w odpowiednio dobranych kieliszkach i szklankach, które dzięki temu wyglądają bardzo estetycznie na stole. Liczba kieliszków i szklanek zależy od dobranych napojów, przy czym należy trzymać się zasady: do każdego napoju jest przeznaczony oddzielny rodzaj szkła. 
  10. Kieliszki ustawiamy z prawej strony, powyżej talerza podstawowego, szeregując je wg kolejności użycia. Nieco oddzielnie stoi szklanka (bądź kieliszek), która napełnia się oziębioną wodą mineralną. Ustawienie kieliszków na wprost talerza podstawowego jest błędem, gdyż może spowodować pobrudzenie rękawa zupą lub sosem. Jeśli do przystawki podamy wódkę, kieliszek ten znajdują się jako pierwszy od prawej strony, drugie miejsce zajmie kieliszek do białego wina, trzecie do czerwonego wina. Kieliszek do szampana lub wina deserowego znajdzie się jako ostatni w rzędzie kieliszków. Gdy jest zbyt mało miejsca na stole, kieliszki mogą być ustawione w dwóch rzędach. 
  11. Noże, widelce i łyżki umieszczamy w kolejności ich użycia - zaczynając od zewnątrz w kierunku talerza. Z lewej strony leżą widelce, z prawej noże. Łyżka do zupy - jeśli od niej rozpoczyna się posiłek - leży z prawej strony, najdalej od talerza.
  12. Jeśli obiad składa się z zupy, dania rybnego, mięsnego i deseru, to z prawej strony - najdalej od talerza - ustawiamy: łyżkę do zupy, następnie w kierunku talerza nóż do ryby, nóż do mięsa. Z lewej strony jako pierwszy od zewnątrz położymy widelec do ryb, dalej do mięsa. Wszystkie noże ułożone są ostrzem skierowanym w lewą stronę, czyli w kierunku talerza, widelce i łyżka - grzbietami w dół. 
  13. Nad talerzami - równolegle do krawędzi stołu - kładziemy sztućce do deseru. Łyżeczkę nad widelczykiem, przy czym rączka łyżeczki leży od prawej strony, a widelczyka - od lewej.
  14. Odległość sztućców od talerza podstawowego i krawędzi stołu wynosi 1 cm. W tej samej odległości znajdują się od siebie poszczególne sztućce.


Źródło zdjęcia: www.pinterest.com

Dekoracje stołu:
  1. Harmonijnie dobrane talerze, sztućce, kieliszki, serwetki, a także pięknie udekorowane potrawy poprawiają estetykę stołu. Dodatkowo trzeba zadbać o kwiaty. Umieszczamy je w płytkich naczyniach, aby nie odgradzały gości siedzących naprzeciwko i nie przeszkadzały swobodnie rozmawiać. Dekoracja kwiatowa zależy od kształtu i wielkości stołu, powinna być ściśle zharmonizowana z wszystkimi elementami dekoracyjnymi stołu. 
  2. Świece - umieszczamy je w metalowych, kryształowych lub porcelanowych kandelabrach lub świecznikach.
  3. Oświetlenie - zbyt słabe męczy, zbyt jaskrawe - niedobrze wpływa na wytworzenie się dobrego nastroju. godnie z przyjętym zwyczajem, na obiadach korzysta się ze świec już "używanych", a więc lekko nadpalonych. Zwyczaj ten ma swoje uzasadnienie - nowe świece palą się z zasady źle - kopcą, wymagają opieki i mogą wprawić gospodarzy w zakłopotanie.
  4. Szczegółowe informacje o potrawach i napojach zawiera karta menu, którą kładziemy na stole, obok talerza podstawowego. Karta z menu informuje często, kto wydaje obiad/ przyjęcie, na czyją cześć, z jakiej okazji, oraz miejsce i data przyjęcia. 
Źródło zdjęcia: www.pinterest.com

W następnym wpisie z tej serii poruszę temat właśnie kart menu czy winietek. Mam nadzieję, że powyższe informacje wykorzystacie chociaż w minimalnym stopniu, gdyż są to bardzo unikatowe rady specjalistów :) 


Prześlij komentarz