Ślubny Savoir Vivre - karty menu i winietki

środa, 25 maja 2016
data:post.title
W poprzednim wpisie (znajdziecie go TUTAJ) mogliście przeczytać o dekoracji stołu wg. Savoir Vivre. Dzisiejszy będzie natomiast o kartach menu i winietkach. Jak powinny wyglądać? Co powinno być w nich zawarte? O tym poniżej :)
Źródło zdjęcia: www.pinterest.com

Karta menu 
Może być wykonana z karty pojedynczej albo podwójnej:
  • pojedyncza - w górnej części wypisujemy poszczególne dania i dodatki, a następnie wymieniamy napoje;
  • podwójna - wewnątrz po prawej stronie piszemy dania w kolejności ich podawania, a po stronie lewej - dobrane do nich napoje. Na "okładce" podwójnej karty menu mogą zostać umieszczone emblematy gospodarzy.
 Pojedyncza karta menu - źródło zdjęcia: www.pinterest.com

Podwójna karta menu - źródło zdjęcia: www.pinterest.com

Przygotowując karty menu, należy pamiętać o następujących zasadach:
  • w każdej linii wymieniamy tylko jedno danie;
  • każde danie piszemy wielką literą;
  • jarzyny i sosy wymieniamy pod daniem, jeśli jednak nazwa dania jest krótka, sos może być napisany obok dania, w tej samej linii;
  • w kartach menu nie podaje się grzanek, chleba, bułeczek, marynat czy pikli, dodatków smakowych, owocowych, cukierków, kawy i napojów pobudzających apetyt;
  • karty menu są nieodzownym elementem dobrze przygotowanego stołu - nie może ich zabraknąć podczas uroczystych śniadań, obiadów czy przyjęć.

Winietki
  • ustawiamy je po to, aby ułatwić gościom zajęcie odpowiednich miejsc. Są to kartoniki formatu biletu wizytowego, zawierające imię i nazwisko gościa;
  • umieszczamy je przed każdym nakryciem - najlepiej na kieliszku do białego wina lub innego wina, aby były lepiej widoczne. Winietkę można także położyć na złożonej serwetce lub z prawej strony nakrycia, wykorzystując do tego ozdobne podstawki;
  • winietki z nazwiskami umieszczamy tylko wtedy, gdy liczba gości przekracza 8 osób, a samo przyjęcie ma uroczysty charakter.

Źródło zdjęcia: www.pinterest.com




2 komentarze

  1. Piękne! Ale mam pytanie - będziemy mieli osobny mobilny bar kawowy (kawa, herbata, koktajle, słone przekąski, słodkie itp.) - ogarnia nam to perfect service, ale będą tylko przez część imprezy (nie do końca), czy coś takiego warto zaznaczyć w menu (konkretne godziny obecności) ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to nie będzie głupie, gdyż goście będą mieli świadomość, że powiedzmy po oczepinach będzie ostatni moment na wypicie koktajlu lub pysznej kawy. Możecie dopisać w kartach menu na innej stronie niż dania, które będą podawane, np. jeśli dania będą wypisane po prawej stronie karty, to po lewej możecie napisać taki krótki scenariusz weselnych atrakcji - o której jest tort, oczepiny (nie muszą być przecież o północy), do której jest bar kawowy czy inne, dodatkowe atrakcje jakie przewidujecie :)

      Usuń